IMG_5189

Våffelfrukost!

Våren är på ingång, trots lite snökaos här och var. Älskar den här årstiden vi har framför oss! Det är så härligt att vakna på morgonen och det är ljust ute! Att det inte är mörkt när man kommer hem från jobbet och att barnen kan vara ute en stund en stund efter skola och förskola.

IMG_5193

Kunde hämta tidningen barfota idag! Underbart!

 

I min vår iver planterade jag lite vårblommor på trappan för ett par veckor sen, när det hade varit strålande sol i ett par dagar, sen kom snön…. Men nu är den borta igen och det ser ut som om mina påskliljor överlevde! 🙂

IMG_5190

Våfflor serverade med färska bär, chiasylt och kokosgrädde

Idag är det  dags för den årliga våffeldagen. Som vädret ser ut nu, utanför mitt fönster kan man nog sitta ute och njuta ev denna härliga skapelse idag!.

Tycker att det är supergott med våfflor, både ”efterättsvarianten” med bär, sylt och grädde och den mer matiga varianten med hackad rödlök, avokado, räkor eller vad man vill ha på.

Delar med mig av mina bästa recept här, naturligtvis är de glutenfria och mjölkfria och utan vitt socker, har även gjort en vegan variant för dig som inte äter ägg

IMG_5191Ett supergott recept på chiasylt finns oxå med!

Mjölkfria matigare våfflor med havre:
3 ägg
2,5 dl växtbaseradmjölk (jag tog havre, eftersom vi kan äta det)
1,5 dl Skrädmjöl (rostat havremjöl, går såklart bra med vanligt oxå)
1,5 dl Rårismjöl (fullkorn)
1 msk psylliumhusk
1 tsk Salt
1 tsk bakpulver
Kokosolja att grädda i.

Gör så här:
Vispa ihop äggen lite snabbt, tillsätt mjölken och vispa. Häll i alla torra ingredienser och blanda ordentligt. Låt smeten stå några min innan gräddning.
Detta blir lite tjockare, matiga våfflor som även passar bra till “matvåfflor”

 

Veganvåfflor
1 3/4 dl Kikärtsspad
2,5 dl växtbaserad mjölk
1,5 dl Bovetemjöl
1,5 dl Rårismjöl
3/4 msk psylliumhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
kokosolja till gräddning.

Gör så här:

Vispa kikärstspadet skummigt. Tillsätt halva mängden mjölk och blanda, blanda sen i alla torra ingredienser och blanda ordentligt. Tillsätt sist resten av mjölken och rör ut alla ev klumpar. Låt smeten stå några min innan gräddning.

Frasiga vegan våfflor
3/4 dl kikärtsmjöl
2 dl Rårismjöl
1 dl Potatismjöl
2,5 dl Växtbaserad mjölk
2 dl iskallt vatten
1/2 dl smält kokosolja
En liten nypa salt
ev 2 tsk björksocker/kokossocker om du vill söta smeten lite.
Kokosolja till gräddning.

Gör så här:
Smält kokosoljan. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll i mjölken och vattnet och rör ordentligt. Tillsätt kokosoljan och blanda.
Grädda!

Detta är en luftigare, lättare variant av våffla.

 

Chiasylt med hallon och blåbär

2,5 dl blåbär
2,5 dl hallon
1 tsk vaniljpulver
1-2 msk honung/lönnsirap
3 msk chiafrön
4 msk vatten

Gör så här:
Blanda chiafröna med vatten och låt de svälla en stund.
Lägg bären i en högre skål, blanda honung och vanilj och häll i chiasmeten. Mixa ordentligt med en stavmixer. Klart! Håller i ett par veckor i kylen.
Du kan såklart använda vilka bär du vill!IMG_5194

 

Våga prova vettja!

 

IMG_5188

Och glöm inte att det även är Earth Hour idag 20-30-21.30. Släck alla lampor och TV:n, mys med stearinljus och härligt sällskap istället! 🙂

I morgon när vi vaknar är det sommartid!!  Välkommen!!  Tycker egentligen det är rätt tramsigt att hålla på att ställa om klockan, det kan väl vara sommartid jämt!

IMG_5184

Smoothiebowl på trappan igår!

Ha en härlig vår!!

Kram från mig!