Äntligen är det bärtider! Jordgubbssäsongen är väl nästan över vid det här laget, men hallon, blåbär och vinbär finns det ju massor av!

Även om vädret inte varit det bästa, här på västkusten iallafall, och det emellanåt känns som höst redan, så är det ju faktiskt en bit kvar av sommaren.

Jag har plockat massor av jordgubbar och hallon i år. Vi har fullt med vildhallon i skogsdungen bakom huset, så lyxigt!


Vi har turen att bo ganska nära en jordgubbsodling med självplock som inte besprutar sina jordgubbar. Underbart!

Brukar försöka hinna med minst ett besök varje sommar. Jag brukar frysa in en del, vi äter massor med färska jordgubbar och resten blir sylt och marmelad.? 

Tänkte dela med mig av mina två favorit recept när det gäller jordgubbssylt och marmelad. Båda är utan citronsyra och vanligt socker! Bara bra grejer, så det blir ju lite nyttigare.. ?

Mitt bästa recept på Jordgubbsylt:

1 kg färska jordgubbar.

170 gr kokossocker

1 vaniljstång

Börja med att rensa och skölja alla jordgubbarna. Häll i dem i en stor kastrull. Häll i kokossockret i kastrullen, dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg i både dem och stången i kastrullen.

Mosa i hop allt lite med händerna eller med en potatisstöt.

Låt allt koka i ca 10 min, du kan gärna skumma bort skummet som kommer på ytan.

Häll upp i väl rengjorda burkar.

Jag brukar sterilisera mina genom att lägga in burkarna och locken på 100 grader i ugnen innan jag fyller dem.

Mums!

Jordgubb och rabarbermarmelad 

250 gr färska jordgubbar

250 gr rabarber i bitar

Saften av 1/2 citron

215 gr kokossocker

2 krm kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång

Börja med att rensa och skölja jordgubbar och rabarber. Skär rabarbern i bitar. Lägg allt i en stor kastrull och rör om.

Låt allt koka i 15-20 min under omrörning. Tänk på att inte ha för hög värme så att det skvätter mycket.

Ta gärna bort skummet som blir på ytan.

Häll upp på väl rengjorda och steriliserade burkar.

Ät till scones, rostat bröd, gärna glutenfritt, eller en god ost.



Lycka till!!