Nu är det jul igen….
Ja snart ialla fall.. 🙂
images-4

Tänkte fresta er med lite smarriga julrecept, lite nyttigare sådana, än allt sockerbaserat som finns just nu…

Man kan faktiskt göra lite hälsosammare alternativ, men som ändå har alla julsmaker. Eller vad sägs om fantastiskt goda Raw Pepparkaksbollar,som smakar som pepparkaksdeg…

Pepparkakskryddad Chiapudding med apelsin och hallon, perfekt till frukost, kvällsmat eller mellanmål. Sist men inte minst supergoda Lingon och Hallonremmar, härligt sega med en syrlig smak.

 

img_4039

Krämig chiapudding

Chiapudding med pepparkakssmak, apelsin och hallon 2 port
Ingredienser:
2 dl Krämig Kokosmjölk, eller hemmagjord mandelmjölk
2 msk Chiafrön
1/2 tsk Lönnsirap
1 krm Kardemumma
1,5 tsk Kanel
1 krm Ingefära
1/2 krm Kryddnejlika
1 krm Vaniljpulver
Hallonsås:
1 dl Hallon
Gör så här:
Börja med att blanda alla kryddor och lönnsirap med kokosmjölken, vispa runt ordentligt. Häll i chiafröna och blanda väl. Kom ihåg att röra runt bland chiafröna då och då, så att de inte sjunker till botten och blir en seg massa.. Låt stå mellan 1 1/2-8 timmar och svälla, gärna i kylen om det ska stå en längre stund.
Mixa tinade hallon till en sås. Servera chiapuddingen med hallonsås och filéade apelsinklyftor. Njut!

 

img_4027

Supersmarriga Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar ca 15 st
Ingredienser:
1 dl mjuka Dadlar, urkärnade
1 dl Mandel
1 dl Russin
1 dl Pumpafrön
1 msk Kokosolja
2 msk Kanel
1 tsk Ingefära
1/2 tsk Kryddnejlika
1/2 tsk Kardemumma
1 nypa Himalyasalt
1 msk Lönnsirap

Finmalen kokos att rulla bollarna i

Gör så här:
Mixa mandel och pumpa frön litegrann i en matberedare, tillsätt dadlar, kokosolja, russin, kryddor, salt och lönnsirap och mixa till en smet. Rulla till små bollar och rulla dem i finmixad kokos, eller vanliga kokosflingor., Förvara i kyl eller frys. Går naturligtvis att göra mandelfria, byt ut mandlarna mod solrosfrön istället.

 

 

Hallon och lingonremmar
Ingredienser:
2 dl Hallon
2 dl Lingon
5 st Dadlar, mjuka
1 krm Vaniljpulver

Gör så här:
Låt hallon och lingon tina lite, kör sen allt i en blender eller med en stavmixer till en slät smet. Vill du inte ha några frön från hallonen med kan du passera smeten genom ett kaffefilter, eller genom en finmaskig sil.
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, sätt in i ugnen på 40-50 grader. Öppna gärna ugnsluckan några gånger för att släppa ut fukt. Låt stå i ugnen tills smeten torkat, 7-8 h. Ta loss det från bakplåtspapperet och klipp sen i lagom bitar och rulla ihop. Förvara i en glasburk med lock.

Vill man att det ska gå snabbare kan man höja ugnen till 80 grader och låta stå 3-4 timmar, men då blir de inte raw.

 

 

Lycka till med julpysslandet och tänk på att balansera upp allt socker, vetemjöl och fet mat med mycket apelsiner, clementiner, färska fikon och nötter, som ju faktiskt är i säsong nu och bara innehåller massa bra vitaminer, fibrer, mineraler och nyttiga fetter.

Köp helst ekologiskt om du har möjlighet!

Kram så länge!img_9143