foto: Julia Ekman

foto: Julia Ekman

Oj, oj, oj!! Då var min radiodebut avklarad, det var lite pirrigt innan må jag säga!

Trodde att det var någon som skojade med mig när de ringde från p4 sjuhärad

förra veckan och frågade om jag ville vara med och laga mat i direktsändning! Men det var inget skoj, det var på fullt allvar. Det var med anledning av min kursstart nästa vecka i HälsoSmart Mat som de kontaktat mig.

Jag hade lite kokostema på båda mina mellanmål, det  bara råkade bli så, och var inget jag planerade innan, men kom på när jag var klar med båda recepten att det var kokos i dem båda två! Vilken otur för mig att programledaren inte gillade kokos! Men hon smakade i alla fall och höll god min! 😉

Det här var verkligen en rolig upplevelse, jag gör det gärna igen!

Här delar jag med mig av mina två mellanmåls recept som jag hade med mig, en energibar, enkel att göra, bra att ha med sig, full med nyttigheter och god! (I alla fall om man gillar kokos.. 🙂 ) Det andra är en chiapudding med bas av kokosmjölk och mango med en god, fräsch sås till. Den är också enkel att förbereda, att ta med sig, mättande, nyttig och smarrig!

Solgul chiapudding med hallon och jordgubbssås 1-2 port

Chiapudding, Ingredienser:
2 dl Tärnad Mango, färsk eller fryst
2 dl Kokosmjölk

Solgul chiapudding

Solgul chiapudding

2 msk Chiafrön
Hallon och Jordgubbssås; Ingredienser:

1 dl färska eller frysta, tinade hallon
1 dl färska eller frysta, tinade jordgubbar
1/2 krm vaniljpulver


Gör så här:
Mixa mangon och kokosmjölken till en slät kräm. Har du en stark mixer går det bra om mangon är fryst, annars kan du tina den lite innan du mixar.
Häll över krämen i en burk. Rör i chiafröna, rör ordentligt så att de inte klumpar i hop sig.
Låt stå 1-8 timmar, eller över natten, så att chiafröna får svälla till sig ordentligt.

Hallon och Jordgubbssås:
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer.
Varva såsen med chiapuddingen i fina lager i en glasburk, vill du kan du lägga i hela hallon och jordgubbar i med.
Njut!

Energibar med kokos och tranbär 8-10 st

Kokos och tranbärsbar

Kokos och tranbärsbar

Ingredienser:
1/2 dl Pumpafrön
1 dl Solrosfrön
1 dl Boveteflingor
1 dl Torkade tranbär
1/2 dl Russin

1/2 dl Torkade aprikoser

4 msk Kokosolja
1 krm Himalya Salt

Gör så här:
Mixa allt detta till en smulig massa i en matberedare.

Tillsätt:

1,5 dl Kokos
1 dl Torkade tranbär

1 tsk Vaniljpulver
1 msk Vatten

Häll i resten av ingredienserna i matberedaren och kör lite till, så att det ändå finns större bitar av tranbären kvar.
Häll ut massan på ett bakplåtspapper på en bricka eller i en liten rektangulär form.
Platta ut allt till en ca 1-1,5 cm hög kaka. Forma till den lite så att den blir rektangulär.
Ställ in i kylen en stund för att stelna. Skär upp i lagom bitar.
Förvara i en burk i kylen. Barsen håller sig ute i flera timmar, så de är perfekta att ta med!

Lycka till!!

Jag lägger ut en länk till radioklippet så fort det släppts!
Här är länken till p4 sjuhärads webbsida.

Är någon sugen på att gå min kurs med start den 25/8 så finns det fortfarande några platser kvar.