Hej på er!

Nu har det redan gått en månad in på nya året-2017. Galet vad tiden går fort….

Hur många av er är det som avlagt nyårslöften om än det ena, än det andra? Och hur många är det som har påbörjat dem? Eller till och med påbörjat och avslutat dem?

De vanligaste nyårslöftena, som ni säker alla vet är ju att börja träna mer, äta nyttigare, gå ner i vikt osv, osv.. Samma visa varje år! I Januari brukar alla gym och alla gruppträningspass vara överfulla av ambitiösa människor, men ju längre in på året det går, desto lugnare blir det i salarna, framemot februari-mars så brukar det ha stabiliserat sig någorlunda och man brukar få plats igen.

Talande bild..

Talande bild..

Någon som känner igen det här mönstret? Man gå all in i början, köper träningskort, bokar in sig på massa pass, kanske börjar gå ut och springa på morgonen. Man köper hem massor med nyttigheter, gör matlistor, går med i olika utmaningar, men efter några veckor står många där som vanligt igen. Snabbmat på lunchen, få träningspass, och samma gamla vanliga falukorv och makaroner hamnar i kundvagnen igen.

 

Så, vad hände?!

Vad händer när vardagen kickar in ordentligt igen, när det börjar bli stressigt på jobbet, hämtning, lämning på förskola/skola, barnen har massa aktiviteter som ska hinnas med, man vabbar och livspusslet går inte ihop-igen!!!

images

Det kan ju lätt bli så här när man vill göra allt på en gång, man är superambitiös och tänker -” I år, i år ska jag minsann”….. sen tar orken slut…

Jag har själv varit i den där superambitiösa fällan. Men efter många år har jag lärt mig att för mig funkar det inte! Visst kan man göra en rivstart ibland, men inte med allt på en gång! Då vet jag att jag bara faller tillbaks i gamla mönster efter några veckor/månader.

Man vill liksom göra för mycket och det funkar inte i längden, det är inte hållbart.

Det man vill åt är ju en långsiktig förändring, att man får in mer träning/rörelse och renare, näringsrikare mat i vardagen, hela tiden. Så hur löser man den här ekvationen??

Självklart är det ju individuellt, alla är vi olika och fungerar på olika sätt.

Men jag brukar tänka att det är bättra att göra något än inget alls, bättre att lägga till något bra än att ta bort allt och ändra på en gång. Att successivt byta ut livsmedel mot bättre, renare livsmedel. När man har fått en grej att funka, brukar det bli lättare att pröva med en till.

Idag tänkte jag ha lite fokus på hur man får in lite mer grönt i vardagen, lite tips på mellanmåleller frukost du kan du kan byta ut eller lägga till.

IMG_4641

Jag delar med mig av 4 härliga gröna smoothiesar, superbra att dricka till frukost, har man bråttom på morgonen så förbered den på kvällen och ställ i kylskåpet, bara att stoppa i ett sugrör på morgonen och dricka. Har du inte tid att äta frukost hemma? Häll smoothies i en glasburk med lock och drick i bilen/bussen eller när du kommit till jobbet.

Det är också väldigt smidigt att ta med till jobbet och ta som mellanmål.

Immunboost

1 banan
1/2 avokado
1/2 gurka
2 dl fryst mango
1/2 pressad citron
1 knippe bladpersilja
1 näve babyspenat
1 tsk gurkmeja
2-4 dl vatten

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon, dela bananen och gurkan i lagom bitar. Blanda alla ingredienser i mixern, mixa och späd med vatten till önskad konsistens.

IMG_4647

Här har jag toppat med bipollen för extra mycket power!

Grön chia

1 apelsin
2 nävar babyspenat
1/2 avokado
1/2 pressad citron
1 stort, el 2 små äpplen
1 msk chiafrön
2,5 dl vatten

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon, skala apelsinen, har du en stark mixer kan du köra i hela apelsinen, annars pressar du ut saften,dela äpplet i bitar. Blanda alla ingredienser i mixern, mixa och späd med vatten till önskad konsistens.

 

IMG_4644

Här har jag toppat med chiafrön, passionsfrukt och apelsin.

Hulken

1 stort blad grönkål
1 broccolistjälk
2 cm ingefära
1/2 avokado
1/ pressad citron
2 selleristjälkar
1 äpple
1 kiwi
Vatten eller kokosvatten till önskad konsistens.

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon, riv av kålbladet från den tjocka stammen, skala kiwin, dela broccolistjälken i mindre bitar och bryt bitar av selleristjälkarna.  Dela äpplet i bitar, riv  ingefäran. Blanda alla ingredienser i mixern, mixa ordentligt och späd med vatten till önskad konsistens. denna smoothie är lite mer “hardcore”, smakar mer grönt. Är man van vid att inte ha så mycket sött i så funkar denna utmärkt. Är du nybörjare på gröna drinkar kan du tillsätta lite mer äpple och ev en banan,

IMG_4645

Skön Grön

1 Avokado
1 Banan eller 2 dl fryst Mango
1 näve Babyspenat eller Grönkål
1 Apelsin
1 Äpple
1-3 cm riven, färsk Ingefära
½ pressad Citron eller lime
2-4 dl Vatten

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon, skala apelsinen, har du en stark mixer kan du köra i hela apelsinen, annars pressar du ut saften. Dela äpplet i bitar, riv  ingefäran. Blanda alla ingredienser i mixern, mixa och späd med vatten till önskad konsistens. Bra ” nybörjar drink”.

 

IMG_0811

Här har jag valt att göra en tjockare smoothie så att man kan äta den med sked. Bara att toppa med favorit bären, frön, nötter och annat gott.

 

Vill du ha mer inspiration eller få lite mer bra tips och idéer och prova att laga själv, så vill jag tipsa om mina två matkurser jag har nu i vår i Borås:
Rawfood afterwork fredag 3/2 läs mer och anmäl dig här
HälsoSmart mat-lördagskurs 25/2 läs mer och anmäl er här

Jag kommer även ha en HälsoSmart mat -lördagskurs- i Göteborg den 4/3 läs mer om den och anmäl er här

 

Allt gott!!

/Annika