Finns det något som är så frustrerande som när ditt barn inte äter?!

Eller när ditt barn absolut inte vill äta det du tycker är en bra idé?!

Ibland känner man att bara de äter nåt!! Vad som helst!! Men sen vill man ju inte ge barnen riktigt vad som helst… Inte jag i alla fall… Det är en svår avvägning. Helst vill man ju höra varje gång man ställer fram mat på bordet; ” Vad gott mamma!” Inte ” Nää, fyy! Jag tycker inte om det, vill inte äta den äckliga maten!!!”

Suck…. Så hur gör man?? Hur hanterar man det här?? 

Vi har två barn, två superbusiga, envisa och gulliga små killar här hemma. En på 6,5 år och en på lite drygt 2 år.

Vi försöker äta efter 80/20 principen, 80%  bra och 20% inte riktigt lika bra. Vi äter ren mat, undviker tillsatser och E-nr så mycket det bara går. Ekologiskt och närproducerat så mycket som möjligt. Vi äter mycket vegetariskt, vegan och rawfood. Jag undviker kött och kyckling, men äter fisk och ägg. Resten av familjen äter kött ibland, eko och naturbetes i så fall, ägg och fisk. Vi undviker mjölkprodukter och gluten, två intoleranta i familjen, jag och lilleman kan äta lite rysk eller turkisk yoghurt nån gång och ost ibland. Vi försöker även undvika vitt socker i den mån det går.

Barn har ju sina perioder och vissa barn är ju svårare med maten än andra. Allt kan man inte styra hela tiden, tex när man är bortrest, när barnen är i skolan/förskolan eller på kalas.

Det är lättare att styra maten ju mindre de är. Ju äldre de blir, ju mer de ser och uppfattar runt omkring, ju svårare blir det.

Jag har haft stora diskussioner med stora sonen om det här med godis och socker, och att socker inte är bra för kroppen eller tänderna. Han försöker övertyga mig om att om han äter massa frukt och grönsaker innan är det helt ok att äta godis!?? 

Man märker hur triggande socker är! Vi köper typ aldrig godis, gör egna saker i så fall, eller eko fruktgodis eller ren, rawchoklad 

Men undantags fall finns. På kalas… När inte vi är med… Efter ett barnkalas där det varit godis, glass, kakor, you name it med frågar han nog efter godis eller annat med socker i, i säkert 4 dagar efteråt.. Helt galet..
 

paws, rena frukt och grönsaks godisar.

 
Jag försöker tänka att vi ändå ger dem en bra grund, även om det är mycket gnäll ibland, inte minst när det gäller grönsaker… Innerst inne har de en bra värdegrund som förhoppningsvis hänger med upp i vuxen ålder.

Vissa dagar funkar det inte med nåt, men pasta brukar gå hem. Vi använder eko, rårispasta oftast.

Häromdagen blev det något så exotiskt som pasta med linstomatsås

 

pasta med linstomatsås

 
Lillkillen älskar avokado, kikärtor, och ris så ibland ser det ut så här:

  
Tyvärr får jag inte i stora killen samma saker, där funkar absolut inte avokado och kikärtor. Däremot älskar han zucchinipasta med rawostsås och vitkål.

 

raw zucchinipasta med cashew ostsås

 
Smoothies brukar också gå hem och där kan man ju smyga in allt möjligt, spenat, broccoli, avokado, zucchini och grönkål. I med lite äpple, mango och banan, lite citron och blåbär eller björnbär så blir det fin färg med!??

 

gott och blandat smoothie

Ha en härlig dag!!

Kram på er!?